Tuinatelier Herman & Vermeulen
Voor creatieve tuinontwerpen
Contact

Voor een nieuw tuinontwerp, een beplantingsplan of tuinadvies mail naar:

tuinatelier@hermanvermeulen.nl

of bel 06 43018877 (Martine Herman) of 06 423 45438 (Marilene Vermeulen)

Lees ook ons blog, of volg ons op Facebook en Twitter.

nieuwsbrief

Wil je tips, advies en inspiratie ontvangen?

* indicates required

 

Makkelijke Moestuin maken?

Een moestuin hoeft niet moeilijk te zijn en ook hoef je helemaal niet zo hard te werken. Hoe doe je dat?
Door de aanleg van een Makkelijke Moestuin.

Makkelijke moestuin

Het idee is bekend geworden door Mel Bartholomew, hij noemde het Square foot gardening (tuinieren in vakjes van 30 x 30 cm = 1 vierkante voet). Een Nederlandse jongen, Jelle (toen 14 jaar), pikte deze manier van tuinieren op en schreef daarover op zijn site Makkelijke Moestuin. Vooral voor kinderen is een makkelijke moestuin ideaal.

Voordelen van de makkelijke moestuin

Je krijgt veel opbrengst van een relatief klein oppervlak en je kunt veel verschillende gewassen uitproberen. Je hoeft veel minder water te geven en onkruid krijgt minder kans. Bovendien ziet het er -door mooie groente en bloemen bij elkaar te zetten- prachtig uit. Maar het belangrijkste voordeel is: geen geploeter meer in de weerbarstige klei. Je kunt vanaf de rand overal bij en hoeft dus nooit meer op de grond te gaan staan.

Hoe maak je een Makkelijke Moestuin

Van weersbestendig buitenhout, steigerplanken of de oude keukentafel maak je bakken van 120 x 120 x 20 cm. Deze plaats je op de grond in de tuin. Belangrijk is dat dit een zonnige plek is. Deze bakken vul je met een mengsel van compost, kokosvezel en vermiculiet. Vermiculiet is een kleimineraal dat vocht goed vasthoudt. Je koopt dit bij kwekers of bij de Bouwmaat. Op sommige sites staat dat er turf gebruikt kan worden, maar vervang dat liever door het restmateriaal kokosvezel. Turf wordt gewonnen uit kwetsbare natuurgebieden.


Met touwtjes, bamboestokken, afgedankte schrootjes of zelfs de strips van oude luxaflex, verdeel je de bakken in vakken van 30 x 30 cm. In ieder vakje kweek je een ander gewas. Je kunt direct zaaien in de bak, voorzaaien in een bakje binnen of plantjes kopen in het tuincentrum. Zet, als je direct in de grond zaait, een stokje in het vak met daarop de naam van de groente of bloemen die er gaan komen.

Een makkelijke moestuin maken is heel makkelijk. Wil je weten of je tuin geschikt is of wil je hulp bij het maken? Mail naar tuinatelier@hermanvermeulen.nl of bel 06 423 45438 (Marilene Vermeulen)