Tuinatelier Herman & Vermeulen
Voor creatieve tuinontwerpen
Contact

Voor een nieuw tuinontwerp, een beplantingsplan of tuinadvies mail naar:

tuinatelier@hermanvermeulen.nl

of bel 06 43018877 (Martine Herman) of 06 423 45438 (Marilene Vermeulen)

Lees ook ons blog, of volg ons op Facebook en Twitter.

nieuwsbrief

Wil je tips, advies en inspiratie ontvangen?

* indicates required

 

Kleine schaduwrijke patiotuin

Zelfs van de kleinste buitenruimte kun je nog een aangename groene plek maken. Ook als dit een donkere, ingebouwde stadstuin op postzegelformaat is.

Deze stadstuin is klein en bovendien ingebouwd tussen hoge muren. Daardoor is het zonlicht schaars. Juist dan is het belangrijk om keuzes te maken, zodat je optimaal kunt genieten van je postzegeltuin.

Tuin make-over

 

Door het vocht was de bestaande houten vlonder compleet weggerot. De houten vlonder is gesloopt en de 30X30 stoeptegels die nog onder de vlonder lagen zijn hergebruikt.

Verhoogde borders van stoeptegels

Met de bestaande tegels is een rechthoekig terras gemaakt, op de plek waar in de zomer nog lekker de zon schijnt. Van de schuine, overgebleven schaduwrijke hoeken zijn verhoogde borders gemaakt. De randen van de borders zijn gemaakt van doorgehakte stoeptegels afgewerkt met een rand van gebakken klinkers. De grond is aangevuld met compost, zand en bemeste tuinaarde.

Planten en groente in potten

Planten die behoefte hebben aan wat meer zon zijn in potten en emmers gezet. Deze zijn verplaatsbaar. De potten en emmers worden ook gebruikt om afwisselend voorjaarsbollen en zomerknollen zoals Dahlia's te hebben zoals de donkerbladige dahlia Bishop of Llandaff. Zo maak je optimaal gebruik van een kleine ruimte. Ook kun je in een kleine tuin in potten bakken groente kweken, zoals tomaat.

Schaduwplanten

De beplanting in de vakken bestaat uit verschilende soorten schaduwplanten zoals hortensia's, astilbe, varens, een Japanse esdoorn en de wintergroene bodembedekker Ajuga of Zenegroen en ook wilde planten zoals vingerhoedskruid. 

 

Kleine tuin: ga de hoogte in

Natuurlijk maak je in een kleine tuin optimaal gebruik van de hoogte, met een voorjaarsbloeier als de Clematis montana en met een zomerbloeiende Clematis. Schaduw bij de grond is ideaal voor clematissoorten. Ook klimrozen zoals de Rosa 'New Dawn' kunnen tegen schaduw.